Varimeter PRO, het multifunctionele meetrelais 

Universele meetrelais MK 9300N / MH 9300

Complexe processen in automatisatie, proces- en industriële gebouwsystemen samen met de stijgende vraag in energie- en milieu zuinige technieken eisen een hoge bedrijfsbetrouwbaarheid en permanente beschikbaarheid van het systeem.

Het universele meetrelais MK 9300N / MH 9300 van de VARIMETER PRO serie bewaakt tot negen verschillende parameters gelijktijdig. Vrij simpel en zeer eenvoudig aan te sluiten. Gelijktijdige over- of onderspanning, spanningsasymmetrie, over- of onderstroom, cos phi, actief, schijnbaar of reactief vermogen, frequentie en fasesequentie in driefasige of enkelfasige netwerken, de meetrelais is geschikt voor alle soorten scenario’s.

Dankzij zijn eenvoudige menustructuur is het meetrelais zeer eenvoudig en intuïtief te bedienen.

Varimeter PRO
Varimeter geïnstalleerd

Uw voordelen in een oogopslag 

 • Gelijktijdige monitoring van maximaal negen gemeten variabelen
 • Over- en onderspanning of ingesteld bereik monitoring
 • Eenvoudige parametrering en foutdiagnose op het toestel
 • Gedifferentieerde foutmeldingen
 • Groot meetbereik van 24 – 690VAC
 • Variabele aansluitklemconfiguratie door plug-type schroeven of veerklemmen

Het MK 9300N multifunctionele relais verkrijgt het DNV-GL certificaat

Het multifunctionele meetrelais MK 9300N van DOLD is gecertificeerd voor gebruik op boten door DNV-GL, één van ‘s werelds leidende maritieme classificatiebedrijven.

Het componentcertificaat biedt bewijs dat het meetrelais voldoet aan alle richtlijnen. De veiligheids-, functionele en kwaliteitseisen van het product zijn getest in overeenstemming met de DNV-GL regelgeving en het product is zeewaardig bevonden.

Het multifunctionele meetrelais MK 9300N van de VARIMETER PRO serie bespaart kosten, plaats en bedrading. Het combineert tot maximaal negen monitoringfuncties in een behuizing van slechts 22,5mm breedte. Deze universele meet- en monitoringrelais biedt een ongezien bereik van functies in zo’n kleine breedte.

DNV-GL certificaat
Hartslag op monitor

Maximale uitgangsfunctie voor uw applicatie

Nauwkeurige monitoring en diagnose in machines en installaties zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden.

De vroege detectie van dreigende storingen en preventief onderhoud voorkomt kostbare schade. De Varimeter Pro is de basis voor betrouwbare monitoring.   Als gebruiker profiteert u van de bedrijfszekerheid en hoge beschikbaarheid van uw systeem.

Beveilig dit economische voordeel.

Hieronder enkele voorbeelden :

Koelwagen

Koelwagen

De koeleenheid van de vrachtwagen op het elektriciteitsnet aansluiten tijdens het laden en lossen om de accu van het voertuig te sparen. Oplossing: bewaking van de juiste fasevolgorde van de driefasige stroomtoevoer om te voorkomen dat de compressor schade oploopt. Voordeel: verstoring van de koelketen van de lading wordt voorkomen.

Pompeenheid

Pompeenheid

De pompmotoren moeten worden uitgeschakeld als een fase uitvalt. Oplossing: bewaking van asymmetrie en onderspanning. Nadat de spanning is teruggekeerd, worden de afzonderlijke pompen opnieuw ingeschakeld in een versprongen tijdskader. Voordeel: motorschade door oververhitting voorkomen. Verlichting van het voedingsnet door pompstart met tijdverschuiving.

Signaalsystemen

Signaalsystemen

Absolute bedrijfszekerheid is vereist voor verkeerslichten, obstakels en asfaltverlichting. Oplossing: bewaking van onderstroom om onderbrekingen of defecte belastingen te detecteren. Voordeel: dodelijke gevolgen voor de verkeersveiligheid voorkomen. De responsdrempels kunnen individueel worden aangepast aan de te bewaken belasting..

ventilatorenaandrijving

Ventilatoraandrijvingen

Ventilatoren en blowers worden vaak aangedreven via V-riemen. Een gescheurde V-riem of verstopping van het filter onderbreekt de continue stroom van het toedieningsmedium. Oplossing: bewaking van onderbelasting met cos-guard. Voordeel: uitgeven met externe sensoren. bijv. druktransmitters. Snelle correctie van de storingen door tijdige waarschuwing van het servicepersoneel.

Molen aandrijving

Molen aandrijvingen

Grote aandrijvingen zoals graan- of cementfabrieken maken vaak nog gebruik van sleepringrotormotoren. Oplossing: gebruik een frequentiemonitor om de aanloop te regelen. Voordeel: een zachte start van de werkuitrusting behoudt de mechanische aandrijfelementen en voorkomt stroompieken in het voedingsnet.

Crushers

Signaalsystemen

Granulatoren en crushers moeten worden gecontroleerd op materiaalstoringen of verstoppingen, omdat machine en motor onder deze omstandigheden gevaar zouden lopen. Oplossing: het meten van het verbruikte vermogen of de overbelasting of onderstroom. Voordeel: voorkomen van oververhitting en dus opwikkelen van schade aan de motor. Energiebesparing door automatische uitschakeling van de aandrijving tijdens werkpauzes. Voorkomen van mechanische schade door tijdige uitschakeling van de aandrijving.

Samenvatting van de functies 

 • Gekeurd volgens de EN 60255, VDE 0435
 • Spanningscontrole (1-fase en 3-fase), Stroom- en frequentiecontrole
 • Actief, reactief en schijnbaar vermogen
 • Opstart en response vertraging
 • Aanpasbare hysterese bij MH 9300 voor Relais 1. Relais 2 is apart aanpasbaar
 • LCD display voor de gemeten stroomwaarden
 • Relaisfunctie belastingsstrrom, stand-by stroom selecteerbaar
 • Optioneel met plug-in aansluitklemmen voor snelle apparaat uitwisseling
 • MK 9300N: 1 change-over contact, breedte slechts 22,5 mm, MH 9300: 2 x 1 change-over contact, breedte slechts 45 mm
Varimeter apparaat instellingen