Koelings- en verwarmingssystemen voor een grotere betrouwbaarheid 

Waarom moet u een schakelkast klimatiseren ?

Elektronische componenten bereiken de langste levensduur door te werken in een temperatuurbereik van – 20°C tot + 45°C, maar thermische stress (snelle veranderingen in temperatuur) resulteert net in een kortere levensduur. Daarom dienen schakelkasten dus geklimatiseerd te zijn.

Warmte verkort de levensduur en resulteert in totale storing. Het is dan ook noodzakelijk de warmte die de elektronische componenten opwekken te verspreiden. In het ergste scenario is ook de omgevingstemperatuur zeer hoog, wat actieve koeling nodig maakt.

Een stad in extreme hitte

Koude en fluctuerende temperaturen leiden tot ophoping van vocht. Wanneer applicaties aan extreem lage temperaturen tot – 40°C blootgesteld zijn, moet de elektronica in een schakelkast eerst opwarmen voor activatie.

een besneeuwde boom

Wanneer de vochtigheid hoog is (bv. 90%), kan er al condensatie optreden bij  een temperatuurdaling van slechts 2°C (bv. van + 40°C naar + 38°C).

een nat raam

De hoofdvereisten waaraan klimatisatiesystemen moeten voldoen voor verkeersengineering zijn :

  • compact design
  • goede beheersbaarheid
  • lage energieconsumptie
  • onderhoudsarme werking
  • lange levensduur
  • hoge toegangsbescherming

Voor mobiele applicaties zoals op boten, in treinen of elektrische voertuigen zijn vibratieweerstand en geschiktheid voor gebruik in elke positie extra vereisten.

ELMEKO verwarmingstoestel

… houdt uw elektronica op de juiste temperatuur!

ELMEKO verwarmingstoestellen beschermen componenten in een schakelkast tegen extreem lage temperaturen en voorkomen zo dat temperatuursveranderingen of een hogere vochtigheidsgraad resulteert in condensatie in de schakelkast.

De modellen SL 250SL350SL500 en SL 650 met een thermisch uitgangsvermogen van 250W tot 650W bij + 20°C hebben dezelfde compacte behuizing. Dit vereenvoudigt het ontwerp van de schakelkast en versnelt vervanging van het verwarmingstoestel als de thermische prestatie eisen veranderen, bijvoorbeeld bij verhuizing van de schakelkast.

De SH-serie met een thermisch uitgangsvermogen van 10W tot 1000W is beschikbaar met optionele PTC-verwarmelementen of vaste weerstanden. Speciale ontwerpen voor de engineering van applicaties in verkeersinfrastructuur zijn mogelijk. De varianten SH 250L, SH 500L en SH 1000L zijn uitgerust met ventilatoren voor een geoptimaliseerde temperatuurdistributie in de schakelkast. Vooral voor openluchtapplicaties zoals op schepen en signalisatie is dit zeer toepasbaar.

De 30W tot 50W SF-modellen en 10W tot 45W SM-modellen zijn zeer compact. Door hun geoptimaliseerd profiel leveren ze goede thermische prestaties en hebben ze een lage oppervlaktetemperatuur. De SM 100L variant heeft ook een geïntegreerde ventilator, ondanks afmetingen van slechts 60mm x 60mm in doorsnede.

ELMEKO verwarmingstoestellen beschermen componenten in schakelkasten

ELMEKO koelers 

… voor betrouwbare airconditioning!

Modellen PK 30 tot PK 300 zijn thermo-elektrische koelers die compacte, betrouwbare en vermogensbesparende airconditioning oplossingen leveren.

Anders dan conventionele koelers, die compressortechnologie en koelmiddel gebruiken, werken de ELMEKO koelers met de moderne Peltier-technologie. Dit innovatieve proces is gebaseerd op halfgeleiders en laat toe om de koeler in elke positie te plaatsen alsook voor mobiel gebruik in applicaties met veel vibraties te gebruiken.

innovatieve proces is gebaseerd op halfgeleiders en laat toe om de koeler in elke positie te plaatsen alsook voor mobiel gebruik in applicaties met veel vibraties te gebruiken.

Wanneer stroom direct door een Peltier-element stroomt, koelt één kant van het toestel terwijl de andere kant opwarmt. Dit effect kan voor airconditioning gebruikt worden.

ELMEKO PK-series koelers zijn beschikbaar met een koelvermogen van 30W tot 300W. Ze zitten in een robuuste metalen behuizing, beschermd tot IP65. Deze systemen zijn ook bruikbaar voor de koeling van de batterijen bij een elektrisch voertuig.

ELMEKO ontvochtigers 

… om condensatie te voorkomen!

Om zeker te zijn dat condens veilig is afgevoerd uit een behuizing, heeft ELMEKO de compacte ontvochtiger PSE 30 LP ontwikkeld. Die werkt bij temperaturen tot + 65°C en vraagt aanzienlijk minder energie dan conventionele schakelkast airconditioning systemen.

Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden moet de ontvochtiger maar voor een korte tijd werken om de condens uit een goed afgesloten kast te verwijderen. Zolang er geen vochtigheid aanwezig is, blijft het apparaat op stand-by modus staan. Bij een conventionele schakelkastverwarmer is dit anders. Deze blijft continu aan om de temperatuur permanent boven het dauwpunt te houden. Bijvoorbeeld bij  elektrische locomotieven die in het depot uitgeschakeld worden, zorgen ontvochtigers voor een reductie van de vochtigheid in de schakelkast. Daardoor is het risico op condensatie geëlimineerd voor de stroom is uitgeschakeld.

Lucht in de schakelkast vloeit over het koude oppervlak van het PSE-apparaat. Vochtigheid slaat neer op het apparaat en de opgevangen condens wordt door een diafragma pomp naar buiten gepompt. Dit vormt ook geen probleem in behuizingen die bloot staan aan veel vibraties.

De PSE 30 LP ontvochtiger werkt in elke positie en is dus voorbestemd voor gebruik op treinen of schepen. Het apparaat kan in een gat van 135mm x 85mm in elk punt van de schakelkastmuur gemonteerd worden en heeft een inbouwdiepte van slechts 99mm nodig.

Monteren in de schakelkastmuur of in de schakelkast zelf heeft geen effect op de beschermingsgraad van de kast. De ontvochtiger werkt op 24VDC, heeft een vermogen van 56W en weegt slechts 1,6Kg.

Het gecombineerde gebruik van de ELMEKO verwarmingselementen, koelers en ontvochtigers laat een betrouwbare werking van moderne verkeerstechnische systemen toe, zelfs onder de meeste extreme omstandigheden. Het verzekert te allen tijde dat de lucht in de schakelkast niet te koud of te warm is, maar bovenal wel droog. Exact het juiste klimaat voor sensitieve elektronica.

ELMEKO ontvochtigers

Had u graag één van onze ingenieurs gesproken betreffende dit onderwerp :